La interacció dels aliments i la histamina
La histamina és una molècula indispensable perquè el nostre cos funcioni en óptimes condicions.
Presentem els aliments desaconsellables per la intolerància a la histamina i aliments sans pels afectats per aquesta intolerància.
Aliments desaconsellables (rics en histamina)
- Taronja, llimona, mandarina, pomelo, kiwi, pinya, papaia, gerds, advocat, plàtan, maduixa, prunes.
- Xocolata i derivats ( nocilla, cola-cao, bombons…)
- Vaca: Llet i derivats (formatge,iogurt, actimel, cacaolat, natilles, nata, xocolata de llet, puré de patata artificial, gelats, flam, crema catalana…).
- Soja: Llet de soja i derivats, ( miso, tempe, tamari, tofu, lecitina de soja, brots de soja, iogurt de soja, salsa de soja…).
- Cafè, te, alcohol, cervesa, vi, vinagre i confitats.
- Peix blau i marisc.
- Fruits secs (nous, cacauets, ametlles).
- Porc i embotits, carn de la nevera de més de 48 hores.
- Blat i derivats ( pa, pasta, cereals, pizzes, pastisseria, bollaries, farines, arrebossats…)
- Tomàquet, pebrot, albergínia, patata, espinacs i bledes. I verdures fermentades com el xucrut.
- Sucre blanc i additius ( glutamat o E-621, aspartam, gelats, pastissos, xuxes…)
- Envasats en extracte, fumats, conserves o fermentats.
- En menys quantitat també n’hi ha a la clara de l’ou, alguns llegums com els cigrons.
- També els bolets si no són frescs… i olives…
Aliments sans per els afectats a la intolerància a la histamina:
- Poma, pera, mango, coco, litxis, magrana, raïm, meló (si és molt madur no s’aconsella), síndria, fruites del bosc, figues, préssec, cireres, albercoc, nacterines…
- Llet d’arròs, de sesam, de coco, d’avena, llet d’euga, llet de cabra o d’ovella…
- Formatge d’ovella o de cabra FRESC.
- Iogurt d’ovella o de cabra.
- Garrofa.
- Pa d’espelta, pasta d’espelta, farina d’espelta…
- Sucre integral, estevia o mel.
- Infusions d’herbes que no portin teïna.
- Peix blanc: llenguado, palaia, rap, lluç, halibut, bacallà, perca, calamars, pop, sèpia, congre, turbot, gall, truita de riu, llobarro, mero, orada, rajada, cap-roig… Vigilar la conservació del peix.
- Enciam, endívies, escarola, créixens, canonges, rúcula, cols de brusel•les, coliflor, col lombarda, bròcoli, bròquil blanc, carxofes, pastanaga, moniato, cogombre, all, ceba, porro, carbassó, carbassa, espàrrecs, remolatxa, mongeta, naps, ravenets, àpit…
- Xai, vedella, conill, senglar, pollastre, indiot…
- Rovell de l’ou ( vigilar amb la clara de l’ou )
- Algues
- Llegums:pèsols, llenties, faves, mongeta seca, azukis
Esta entrada fue publicada en Articles y etiquetada histamina, intolerància alimentaria por Xevi Verdaguer Renart. Guarda enlace permanente.
+ info http://www.xeviverdaguer.com/aliments-desaconsellables-per-la-intolerancia-a-la-histamina/
http://www.tv3.cat/videos/4981091/Xevi-Verdaguer-El-segon-cervell